החלו הפרפרים בבטן: בראשית הקטנה על כן השיגור!
אז מה צפוי לנו הלילה? מה עוד עלול לעכב את השיגור? ואילו פעילויות נחמדות יש לאתר "ילדידות הירח" להציע לכל המשפחות שתתעוררנה בשעות הקטנות של הלילה ותשאנה עיניהן ותפילותיהן לשמיים?
ילדידות יקרים, הרגע המסעיר בפתחנו ולנו כבר לא נשארו ציפורניים לכסוס… שמונה שנים של הרפתקאות הנדסיות ואחרות, מתכנסות לשיא היסטורי כשעיני כולנו נשואות לקייפ קנאוורל, שם "בראשית" הקטנה שלנו כבר ניצבת בראש טיל השיגור עוטה את "שמלת הזהב" וממתינה בסבלנות לשיגורה אל מחוץ לעולם. מסע הגשמת חלומם של המייסדים מגיע לקו הגמר ומסעה של בראשית יוצא לדרך!
אז מה צפוי לנו הלילה?
פעולות הכנה אחרונות של SpaceIL
02:00 (בערך…:) )
לקראת השיגור עצמו צוות המהנדסים שלנו בארצות הברית יפעיל מרחוק את החללית ויבצע בדיקות קשר ותקינות אחרונות לפני השיגור. בשלב זה, מערך הקרקע של SpaceIL כבר ערוך ומוכן לליווי המשימה לאחר שבועות של בדיקות ותרגולים מרתוניים. זמן קצר לפני השיגור, צוות המהנדסים ממרכז הבקרה ביהוד, משדר לבראשית את קובץ הפקודות הראשון אותו היא תידרש לממש בסמיכות לעזיבתה את טיל השיגור. חלק מפעולותיה הוא אוטונומי ואינו דורש הטענת פקודות. פעולות כגון: פריסת רגלי הנחיתה, שחרור הגז מצינורות הדלק (Venting) ומילוי הצנרת בדלק. פעולות הפיקוד כוללות מטלות כמו צילום שבראשית מתבקשת לבצע, שהוא משימה התלויה בתנאי השיגור המעודכנים.
מה עשוי לעכב או לדחות שיגור?
לפני השיגור מתבצעות בדיקות תקינות קפדניות לטיל השיגור עצמו. פעולות אלו מבוצעות בידי SpaceX ואינן תלויות בנו. הטיל שישגר את "בראשית" הוא מסוג Falcon 9 והטיל המסוים עליו היא מתוקנת כבר ביצע שני שיגורים לחלל בעבר!
אז נניח שעברנו את כל הבדיקות הטכניות בשלום. מה עדיין עשוי לעכב או לדחות שיגור?
לשאלה זו יש שתי תשובות:
הראשונה היא תנאי מזג אויר – רוחות חזקות או סופות ברקים (שדווקא אופייניות לאזור השיגור) הן אירועי מזג אויר שעשויים לדחות את מועד השיגור. כרגע תחזית מזג האוויר אינה מנבאת את התנאים הללו אבל, אתם יודעים… זה… כמו לסמוך על מזג האוויר 😉.
התשובה השנייה קשורה בגורם אנושי שאינו שייך לאנשי המקצוע – מטעמי בטיחות טרום השיגור משמר החופים חוסם לתנועת כלי רכב ימיים את אגן המים שסביב אתר השיגור. אלא ש… מספיקה סירת גומי אחת שמצליחה להסתנן מבעד לחסימה בכדי לעכב את השיגור.
03:45
הספירה לאחור!
אם כל התנאים שפורטו קודם לכן מתקיימים והטיל יכול לצאת לדרך, ב 03:45 תתבצע הספירה לאחור וכשהשעון מתאפס, הטיל יוצא לדרך כשבתוך חופתו ארוזה "בראשית" הקטנה שלנו שתעשה היסטוריה כחללית הפרטית הראשונה בעולם שמשוגרת לירח!
"אנו יוצאים לדרך…"
מנועי הפלקון בוערים, הטיל ומטעניו דוהרים מתוך האטמוספירה, ומה צפוי לנו עכשיו?
ל"טרמפ" שלנו על גבי הפלקון יש שני שלבים. השלב הראשון אורך כשלוש דקות וזהו השלב בו הטיל בשלמותו מטיס את המטען. בתום השלב הראשון הטיל נפרד ממערכת גדולה של מנועים ומכלי דלק. מערכת זו מבצעת נחיתה מרשימה על ספינה בלב ים. הטיל מיועד לשימוש חוזר אך עד היום לא בוצע שימוש של יותר משלוש פעמים באותו הטיל, וכאמור עבור הטיל שלנו תהיה זו הפעם השלישית…
כעת מתחיל השלב השני. בשלב זה הטיל נכנס למסלול לווייני ראשוני. החופה נפתחת, נופלת ונאספת בספינה עם רשת ענקית שגם היא ממתינה בלב ים. בשלב זה המטענים חשופים לחלל והמטען הקדמי ביותר הוא מי אם לא? "בראשית"! עתה, יופעל המנוע שיתקן את התנועה לתוך המסלול הייעודי.
שלב זה נמשך בערך חצי שעה, וכ 34 דקות מרגע השיגור מתוכננת "בראשית" להיפרד מן הטיל ולצאת לבדה לדרכה לעבר הירח! כשתי דקות מרגע ההתנתקות מן הטיל תחל החללית לשדר טלמטריה המיועדת להגיע למרכז הבקרה ביהוד אך עד ליצירת הקשר עם החללית עוד צפויים לנו רגעים מורטי עצבים.
מדוע חידוש התקשורת מורכב כל כך?
רגע חידוש התקשורת עם החללית תלוי בפעולה הנקראת Signal Acquisition או בתרגום חופשי לעברית: "רכישת אות". מה כל כך מסובך כאן? החללית יוצאת לדרך כשהיא מסתחררת. כלומר נמצאת בסיבוב מתמיד. הסחרור חשוב ליציבות החללית, ולהגנה מפני התחממות יתר אך כתוצאה ממנו האנטנה אינה פונה כלפי כדור הארץ ולא משדרת לעברנו באופן רציף! יתרה מכך המיקום בו היא צפויה להיות נמצא בקו התפר בין שתי תחנות קליטה שונות ולמעשה אנו צריכים להמתין בסבלנות עד שאחת מהן תצליח "לדוג" את האות! זהו רגע דרמטי בו נוצרת התקשורת עם החללית במסלולה ולו אנו מצפים בכליון עיניים!
אתר "ילדידות הירח" מציע דרכים לבלות את שעות ההמתנה בנעימים: מסיבת פיג’מות!
ההמתנה לשיגור עצמו וממנו לרגע חידוש הקשר עשויים להימשך מספר שעות ובכדי להנעים את זמננו עם הילדים שהתעוררו בשעות הקטנות של הלילה אנו מציעים מספר פעילויות נחמדות:
1) ארוחת בוקר לאור ירח – ניתן להכין עם הילדים ארוחת בוקר לילית מיוחדת שכולה בהשראת הירח והחלל. הארוחה יכולה לכלול: עוגיות ירח, קאפקייקס שעיטרנו עם שוקולד ובצק סוכר בצורת חלליות, כריכונים חתוכים ככוכבים ירקות מעוטרים וצלחות מעוצבות כפני חייזרים או חלליות! מכינים יחד ואז צופים בשידורים וזוללים ברעבתנות את הארוחה 😊
2) צפייה לילית– למי שממש התקשה להירדם אנחנו יכולים להמליץ על הסרט "האדם הראשון" (סיפורו של ניל ארמסטרונג, האדם הראשון שדרך על הירח) או על "מאחורי המספרים" (סיפורן המרגש של שלוש נשים מבריקות ממוצא אפרו – אמריקאי, אשר צלחו את דרכן להכרה בכשרונן ובתרומתן לרגעים היסטוריים במרוץ לחלל) כסרטים אפשריים לצפייה לילית לקראת השיגור.
3) סופרים לאחור– ניתן לבנות מכונות גולדברג לספירה לאחור. מכונת גולדברג היא מערכת של תגובות שרשרת שכל אחת מפעילה את סדרת הפעולות שממשיכה אחריה. שרשרת דומינו, מטוטלת, כדור שיוצר למסלול ועוד… ניתן לבנות מערכת הפועלת במשך עשר שניות ובכל שנייה היא מפילה או מקפיצה מספר. כשהמערכת מוכנה המתינו לרגעי הספירה לאחור והפעילו אותה במקביל לספירה!
4) איפור פני ירח– ניתן לאפר את הילדים הנרגשים עם צבעי פנים ייעודים בצורת ירח, מערכת השמש, חלליות או כוכבים!
5) גם אפליקציית ”Beresheet” יוצאת לדרך– בשעה שאנו ממתינים לשיגורו של הטיל כל בני המשפחה יכולים להשתעשע יחד באפליקציה החדשה של – SpaceIL ”Beresheet” אפליקציית חידות וידע בהשראת מסע החללית, הירח והחלל! מוזמנים להוריד את האפליקציה החדשה מחנויות גוגל פליי ו-AppStore. זוהי אפליקציית טריוויה שיתופית וחברתית, בה תוכלו לענות על השאלות יחד עם חברים ומשפחה. האפליקצייה תלווה את החללית למשך חודשיים, עם קבוצות של שאלות שישוחררו בפעימות בהתאם לתחנות השונות במסע, מהשיגור ועד הנחיתה.
> להורדה באנדרואיד: http://bit.ly/2tt4EMd
> להורדה במכשירי אפל: https://apple.co/2SH8Zub
מתרגשים ומצפים ומחכים איזה כיף! כבוד גדול
מרגש ביותר – אתם מצליחים לסחוף בהתרגשותכם מבוגרים וילדים כאחד! כל הכבוד ו ב-ה-צ-ל-ח-ה !!!!
בהצלחה וכל הכבוד!!!